menu

статия посветена на висшето образование в Китай

Висшето образование в Китай


Висшето образование в Китай – качествено образование на разумна цена

Стартиралата през 1998 г. в Китай мащабна образователна реформа цели да направи вузовете в страната конкурентноспособни на световния пазар. Само за първите пет години от реформата, държавното финансиране на вузовете се е удвоило, достигайки $10,4 млрд. годишно. Част от средствата се използват за привличане на китайски учени с успешна кариера в чужбина, като им се предлагат заплати, по-високи от тези, които са получавали в САЩ, както и западни условия на труд.

Резултатите от всички тези мерки са налице. В последния рейтинг на британския в. The Times сред 200-те най-добри университета в света намират място и шест китайски вуза: Пекинският университет заема 14-то място и е най-добрият извън пределите на Северна Америка и Европа, изпреварвайки престижни учебни заведения от Австралия, Япония и Сингапур. Бързо нараства и популярността на китайските бизнесучилища – във Financial Times Executive MBA Rankings за 2007 г. шанхайското CEIBS заема 11-то място (през 2006 г. е на 21-во място, докато през 2001 г. не фигурира дори в стотицата на най-добрите).

Друга характерна тенденция, която е следствие от образователната реформа, е постоянно нарастващият брой на чужденците, желаещи да учат в Китай. По данни на Министерството на образованието на Китай, 568 висши учебни заведения имат право да приемат чуждестранни студенти. От 2000 г. насам техният брой се е увеличил с над 20% годишно, така че през 2005 г. от импортна страна за дипломирани студенти Китай се превръща в експортна. Разликата между броя на чуждестранните студенти в Китай и китайците, обучаващи се в чужбина, превишава 20 000 души. Правителството планира към 2020 г. в страната да се обучават 300 000 чуждестранни студенти, като се предвижда годишно нарастване с 8%.

В Китай висшето образование се разделят на следните степени: базова степен, бакалавър, магистър, доктор. Има различни видове Вузове: полувисши институт, обикновени Вузове, профилирани Вузове, дистационно обучение , Вузове за възрастни хора и други. В Китай висшето образование има 100 годишна история. Съгласно най-новите статистически данни, понастоящем в Китай има 3000 Вуза, 2/3 от тях са държавни, а 1/3 от тях са частни. В различните Вузове учат повече от 20,000,000 души. Над 17% от населението получава висше образование.

В Китай за влизането във Вузове се полага кандидат-студентски изпит. Влиза се според класирането по успеха. Министерството на образованието на Китай или образователни ведомства в различните провинции, определят темата за изпита и определят минимум за приемането на студентите.

Държавните Вузове са приоритетни във висшето образование. Известните Вузове са държавни. Обикновено само онези, които не са приети в държавни Вузове, или работещи, избират частни Вузове или дистационно обучение или Вузове за възрастни хора.

През последните две години, китайските образователни ведомства полагат усилия за развитие на висшето образование, в голям размер се разширява мащаба на приемането на студенти в държавните Вузове. Получаването на магистърска степен също постигна голямо развитие.

Чуждестранните студенти в Китай

Половината от студентите, пристигащи в Китай, са от развитите страни. Преди година министърът на образованието на Великобритания Бил Рамел призова британските студенти да се насочат към Китай, защото в противен случай “страната ще изпусне шанса, създаден от икономическия ръст на Китай”. Делът на студентите от САЩ, например, от 2003 до 2005 г. е нараснал наполовина спрямо общия брой на чуждестранните студенти. Сега в китайските университети и институти се обучават около 170 000 чужденци от 185 страни и региона, което е три пъти повече, отколкото през 2000 г. Това са данни от Министерството на просветата на КНР, публикувани в изданието “Женмин жибао”. Повечето чужденци са от азиатски страни – 74,33% от общия брой на студентите от чужбина. Студентите от Европа и Америка са съответно 12,71% и 9,6%, от Африка и Океания – 2,3% и 1,07%.

В момента Китай е подписал споразумение с 30 страни, и такива от региона, за взаимно признаване на научни степени и документи за образование от предишно ниво.

Държавният комитет по образованието на КНР наскоро обяви, че Китай сваля всички ограничения за обучение на чуждестранни студенти в страната. Сега вузовете могат самостоятелно да набират кандидати от чужбина, без да искат разрешение или квоти от правителството, а самите чужденци могат да се регистрират директно в тях. Само за миналата година в 330 вуза са постъпили 40 хил. чужденци от 154 страни.

Млади хора от цял свят се записват в едногодишни езикови курсове в Китай, но малцина имат смелостта да следват в китайски вуз след подобен курс, страхувайки се, че не владеят достатъчно добре езика. Явно обаче езиковата бариера е напълно преодолима: през 2005 г. една трета от чужденците, учили в Китай, са получили диплома за висше образование и научна степен. За привличане на европейци и американци са създадени специални курсове, в които част от предметите се преподават на английски език.

По-евтино от Европа!

Китайските вузове привличат чужденците не само с качеството на предлаганото обучение, но и с ниските разходи за следване и живот. Това е една от причините повече от половината от студентите да се издържат сами, а не от семействата си. Възможностите за работа са разнообразни – едни дават уроци по английски, други се снимат във филми, а трети съпровождат бизнесмени от чужбина и им помагат при воденето на преговори. Все повече се търсят специалисти с китайски, а стереотипът “евтино и некачествено образование” отдавна не е актуален в Китай.

Таксата за обучение за една година в един от най-престижните китайски университети “Фудан” в Шанхай, в зависимост от факултета, е между $2870 и $3250 (без разходите за живот). В повечето шанхайски вузове таксата не надхвърля $2000 на година. Още по-евтино е да се учи в провинциите. Година обучение в Яншанския университет, разположен на 250 км от Пекин на брега на Жълто море, е само $1800. Към тази сума трябва да се добавят още $2-$3 на ден за общежитие, но е възможно да се намери и по-евтина квартира извън кампуса.

Ценовото лидерство на Китай в сравнение с традиционните образователни центрове е очевидно. По данни на информационния център Admission Global, година обучение в британски университет струва на чужденците между $24 000 и $28 000, а в по-малко престижните американски колежи и университети – от $6000 до $19 000 на година (в престижните – до $30 000). И това са само таксите за обучение, без да се вземат предвид разходите за живот, които в Щатите се колебаят между $700 и $1000 на месец.

Китайските университети и вузове – по-добри от Сорбоната!

Място на китайските университети в класацията на най-добрите университети в света

1. Харвард (САЩ)
2. Кембридж (Великобритания)
3. Оксфорд (Великобритания)
14. Пекински университет (Китай)
28. Университет Цинхуа (Китай)
116. Университет Фудан (Китай)
165. Китайски научно-технически университет (Китай)
179. Шанхайски университет Дзяотун (Китай)
180. Нанкински университет (Китай)
200. Университет Сорбона (Франция)

Рейтинг на университетите в Китай:

1. Университет Цинхуа (Пекин)
2. Пекински университет (Пекин)
3. Университет Фудан (Шанхай)
4. Нанкински университет (Дзянсу)
5. Джъдзянски университет (Джъдзян)
6. Китайски научно-технически университет (Пекин)
7. Университет Дзяотун (Шанхай)
8. Пекински педагогически университет (Пекин)
9. Китайски народен университет (Пекин)
10. Университет Нанкай (Тиендзин)
11. Университет Сун Ятсен (Гуандун)

Дял на страните в световния експорт на висше образование – “Голямата седморка”:

 1. САЩ – 22%
 2. Великобритания – 12%
 3. Германия – 10%
 4. Франция – 10%
 5. Австралия – 7%
 6. Китай – 6%
 7. Япония – 5%

С какво китайските университети са по-различни от останалите?

Университетите в Китай се различават от вузовете в останалите страни главно по тематиката на курсовете, които предлагат, както и по методиката на преподаване. За разлика от повечето европейски и британски университети, където в едно учебно заведение могат да се преподават стотици различни специалности, в китайските вузове има специализации. Съществуват строго профилирани технически, педагогически, лингвистични и други институти. Има курсове, в които наред с езика се преподава география и икономика например. В някои вузове се отделя особено внимание на местните диалекти, селското стопанство, демографията и др. В университетите, подготвящи политици и бизнесмени, се набляга на овладяването на разговорните умения, произношението и писането. В някои вузове може факултативно да се изучава японски и особености на превода от китайски на други източни езици.

Ако трябва да систематизираме преимуществата на обучението в Китай, те ще изглеждат така:

 • Ниски такси за обучение
 • Високо качество на образованието и научната дейност
 • Богати библиотеки, в които могат да се намерят древни документи, а също така съвременни научни разработки, списания от различни страни и др.
 • Възможност за изучаване на източни езици, които са много модерни и намират практическо приложение. Световното влияние на Китай и Япония расте с всяка изминала година. Владеенето на източен език увеличава шансовете за намиране на работа
 • Начало на учебните занятия – два пъти в годината
 • Безплатни факултативни занятия за запознаване с древни видове китайски изкуства като калиграфия, китайска кухня, бойни изкуства, танци, свирене на народни музикални инструменти, рисуване, поезия, пеене и много други
 • Възможност за изучаване на други чуждестранни езици – както източни, така и европейски
 • Възможност за практикуване на интересни видове спорт като леководолазно гмуркане, както и екзотични почивки на брега на Жълто море и др.

Как да изберем китайски вуз?

В Китай има около 1 000 вуза, повечето от които са с вековна история. Пекинският университет например съществува повече от 900 години.

През 1981 г. китайската образователна система възприе международната система на степените: бакалавър – магистър – доктор. Освен редовната, която е най-разпространена, съществуват още задочна, вечерна и извънкласна форма на обучение. Университетите приемат за едногодишни стажове преводачи от чужбнина, изкуствоведи и икономисти, свързани с икономиката на Далечния изток.

Бакалавърските програми в Китай са с продължителност четири-пет години, магистърските – две-три, а докторските – три години. Стандартната учебна година се състои от два семестъра, с едномесечна ваканция през януари. Учебната година завършва през юли.

Условията за обучение в китайските вузове са модерни. Всеки университет разполага с богата библиотека, в която могат да се ползват компютри и Интернет, както и да се намерят древни документи и съвременни научни разработки и списания.

Ако все още не владеете китайски, изберете университет в Пекин, Шанхай или някой от курортните градове, където съществуват специални международни центрове с богат опит в работата с чуждестранни студенти. Началният етап на обучението се провежда на английски.

Макар че всички учебни заведения в Китай са държавни, те не работят по единна програма. Всеки университет има някакви преимущества пред останалите. В Пекин например е интересно да се учи по няколко причини. Първо, там се намира най-големият университет, с многобройни факултети и отлична материално-техническа база. Разположен е в един от най-красивите паркове на Китай, сред богати исторически забележителности.

Второ, в Пекин има много възможности за изучаване на китайски език и култура (курсове, учебни центрове), съществува богат избор от институти и университети. В Пекинския институт по езици има факултет за журналисти от чуждестранни медии, желаещи да специализират в областта на източните езици, история, традиции и проблеми.

В Тиендзинския институт за чуждестранни езици може паралелно да се занимавате с японски, английски, немски и френски. Тиендзин е голямо пристанище и важен промишлен център. В програмата за обучение на института е включено запознаване със съвременен Китай и икономиката на страната.

Сред най-добрите университети в Китай се нарежда Хъйлундзянският, макар че се намира в провинцията. Педагогическият му състав е много силен, а освен това всички чуждестранни студенти споделят, че се радват да радушен прием и топла атмосфера.

Университетът Сун Ятсен е известен с това, че е разположен в красиво и екологично чисто място – в старинен парк, на брега на река Чжудзян.

Разположен във вътрешността на страната, в подножието на планина Шинцъи, университетът в Съчуан е идеално място за спокойно изучаване на науки. Старинните методи на преподаване умело се съчетават със съвременните условия за живот. В кампуса стаите са за двама души, с всички удобства: климатик, отопление, телефон, цветен телевизор.

Най-живописният пейзаж, съчетаващ планина и море, безусловно е в град Далян, в южната част на полуостров Ляодун. Освен китайски език, тук може да се изучават древни писмености и старинна литература. В университета в Далян гимнастическите упражнения, както и литературното творчество, са задължителни за всички студенти. В повечето вузове, които е невъзможно да разгледаме дори накратко, се преподават съвременни предмети като международна търговия, право, финанси, икономика и др.

Според експертите най-добре може да се научи китайски в Китай. Предлагат се курсове с различна продължителност и интензивност. Ускорените курсове, в които освен езика се изучава културата, традициите на страната и още няколко предмета, са с продължителност две-три години. Има, разбира се, и краткосрочни курсове – от 10 дни до 1 месец. Подобни курсове обикновено се наричат образователно-познавателни турове, защото се съчетават с екскурзии до забележителностите на страната. Какъвто и курс да изберете, задължително ще изучавате граматика и произношение.

За китайците да си студент е не просто социално положение. Това е особено състояние, живот и философия. Китайските студенти са съсредоточени в обучението си, без да забравят традициите. За тях уважението към човека е в основата на познанието. Поради тези причини в китайските вузове и кампуси няма да намерите свободата, която цари в българските или американските университети например.

В много от китайските университети чуждестранните студенти по собствено желание усвояват калиграфията, изкуството на танца, театъра, пеенето и музиката, занимават се с местни видове спорт и китайска гимнастика. Най-любознателните могат да пробват живопис „гохуа“, масаж, иглотерапия и традиционна медицина. Има специален курс “Наука за съхранение на здравето”.

Как да научим китайски и да получим образование в Китай

Всяка година китайското правителство отпуска стипендии за чуждестранни студенти. Финансирането е предназначено за тези, които имат начални познания по езика, както и за учени, изучаващи Далечния изток. Китайските университети са заинтересовани и от обмена на студенти.

Най-големи шансове за стипендия имат кандидатстващите за докторантура в китайски универститет. Кандидат-докторантите трябва да владеят добре китайски език и да положат изпит по специалността. Tе трябва да изпратят до приемната комисия преведена на английски диплома, медицинско, CV, както и препоръки от преподаватели.

Ако изберете платено обучение, приемът ви ще е много по-лесен. Само трябва да изберете университет и да изпратите до него писмо с молба да бъдете приети. Достатъчна е диплома за средно образование и попълнен формуляр. Кандидатите трябва да владеят поне малко китайски, но езикът може да се учи и на място.

Възможности за обучение в Китай

Желаещите да учат в Китай имат няколко възможности:

 • Междуправителствен обмен – в зависимост от двустранните междуправителствени спогодби за обмен.
 • Обмен между университетите – в зависимост от двустранните спогодби за обмен между университетите.
 • Препоръки от организация – препоръка от училища в чужди страни, отдели по образованието и организации за приятелство чрез китайските посолства или директно до съответните китайски университети.
 • Индивидуални кандидатури – отделни студенти могат да кандидатстват за обучение в Китай чрез съответните китайски организации или директно в университетите.

Документи за кандидатстване в Китай

 • Формуляр за кандидатстване, изискван от китайската учебна институция
 • Медицинско свидетелство за преглед, издадено от китайска здравна карантинна служба
 • Дипломи и академични справки

Можете да свалите документи >> ОТ ТУК <<

Кандидатите, желаещи да се обучават в магистърски и докторски програми, трябва да имат препоръки от двама университетски преподаватели.

Самофинансиращите се кандидати, освен останалите документи, трябва да представят удостоверение за финансова гаранция.

Документите трябва да бъдат на китайски или на английски език. Кандидатите могат да изискат съответните формуляри от китайските посолства или консулства, както и от китайските университети.

Избор на учебни заведения и специалности

Кандидатите могат директно да влязат в контакт със съответните университети, да поискат материали за учебните заведения и да проверят кои приемат студенти от чужбина, както и дисциплините, които предлагат, или просто да посетят уебсайтове, свързани с образованието в Китай.

Срокове за подаване на документи

Срокът за подаване на документи за чуждестранни студенти по двустранните междуправителствени спогодби за обмен е от 1 януари до 30 април. Кандидатите трябва да кандидатстват чрез организациите в собствената си страна, които са ангажирани с подбора на студенти за обучение в чужбина.

Срокът за кандидатстване на чуждестранни студенти по програмите за обмен между университетите, за самофинансиращи се студенти и за студентите, започващи обучението си през пролетта, обикновено е от 15 септември до 15 декември на предходната година. За онези, които започват обучението си през есента, срокът е от 15 февруари до 15 юни. Занятията стартират в средата на септември. За повече информация прегледайте брошурите на университетите.

Такси за обучение

След реформата през 2001 г. всички студенти в Китай плащат разумна цена за образованието си. Таксите за обучение зависят от самия университет, както и от специалността. В програмите, в които обучението се провежда на английски език, таксите са значително по-високи от тези в програмите, които са на китайски език.

Вузовете отпускат стипендии за отлични студенти, както и нисколихвени заеми. Университетите съдействат за намиране на почасова работа на студенти в тежко финансово положение. Рядко се допуска студент да прекъсне следването си по финансови причини. След дипломирането висшистите се подпомагат от правителствената политика при избора си на работа.

Приблизителни такси 1$= 6.7 RMB (Юан)

За бакалавърските програми:

RMB 18500-26000 за хуманитарните специалности
RMB 23000-23000 за науките
RMB 35000-37000 за изкуствата

За магистърските програми:

RMB 30000-31000
RMB 37000 за изкуствата

За PhD:

RMB 30000-35000 за хуманитарните специалности
RMB 32000-40000 за науките

Езикови програми /такси за един семестър/: RMB 8000-9000
За дългосрочните програми: RMB 11700-19000

Повечето китайски университети изискват регистрационна такса, която е RMB 400-500 (около 40-50 евро).

Други разходи: Храната е около 5 000 RMB на семестър, което е приблизително $620.

Визови въпроси

Чуждестранните студенти трябва да притежават редовен паспорт и виза тип Х, или тип F, за да се регистрират в учебното заведение. Онези, които са записани в шестмесечни или по-дългосрочни учебни програми в Китай, могат да кандидатстват за виза тип Х в консулските служби на Китай в чужбина, като подадат формуляр за виза за обучение в Китай на чуждестранни студенти (формуляр JW201 или JW202), заедно с известието за прием от учебното заведение и медицинското свидетелство за преглед за чужденци. Онези, които ще се обучават по-малко от шест месеца, могат да кандидатстват за виза тип F в консулските служби на Китай в чужбина, като подадат формуляр за виза за обучение в Китай на чуждестранни студенти (формуляр JW201 или JW202), както и известието за прием от учебното заведение. Лицата които ще се обучават в краткосрочни групови програми в Китай могат да кандидатстват за виза тип F за групи, като представят покана от оторизираното учебно заведение.

Членове на семейството на чуждестранни студенти в Китай могат да кандидатстват за визи с поканата от китайското учебно заведение. Чуждестранните студенти, които не притежават медицинско свидетелство за чужденци, трябва да преминат през съответните прегледи за здравно свидетелство за чужденци в Китайска здравна карантинна служба в определен срок още с пристигането си. Ако се установи, че някой е заразен с болести, за които китайският закон и правилници не допускат влизане в Китай, студентът трябва незабавно да напусне страната и да поеме всички разходи за пътуването до родината си.


За въпроси – свържете се с нас ОТ ТУК.


Източник на статията


Коментарите са затворени.

Go to top

Молим тези от вас, които вече са живели и са преминали обучение в Китай, да споделят опита си, като попълнят информацията за съответния университет. Предварително благодарим!

ЗАТВОРИ Х