menu

Пекински университет / Peking University BEIDA – 北京大学

Обща средна оценка на университета

View ratings
Оценка:

6.3/10

Учебен процес и преподаватели ( 10 )
Битови условия/общежитие ( 3 )
Университетска материална база ( 10 )
Оценка на Пекин като град за живеене ( 2 )

Информация за университета

Адрес: Peking University, 5 Yiheyyuan Road, Haidan District, Beijing 100871, China
Телефон: +86 10 6275 1201
Капацитет: 32,777 (2012 г.); 4 000 чуждестранни студента от 80 страни
Основан през: 1898 г.
Официален сайт: https://www.isd.pku.edu.cn/
Допълнителна информация (на руски език): ОТ ТУК


Пекинският университет е известен държавен университет с високо равнище на преподаване и изследвания за научни и естествени науки. Той е създаден през 1898 г. и е един от университетите с най-дълга история в Китай.

След стогодишното развитие, понастоящем в Пекинския университет са създадени общо 42 факултета и 216 изследователски центъра, 18 болници. Институтите в Пекинския университет:

 • Институт за хуманитарни науки
 • Институт за социални науки
 • Институт за естествени науки
 • Институт за информатика и инженерство
 • Институт за медицина

Пекинският университет е известен в Китай с изследванията в областта на китайски език, историята, физиката, биологията и други.

В Пекинския университет има 15,000 студенти-бакалаври, 12,000 души в магистърско и докторско обучение. В университета учат и много чуждестранни студенти. Библиотеката в Пекинския университет е най-голямата в Азия. В библиотеката се съхраняват над 6,290,000 книги.

Пекинският университет е елитен китайски университет, пряко подчинен на Министерството на образованието. Той е първия китайски университет, създаден през 1898 г. и има най-дълга истори. По онова време той е най-висшия орган на образованието.

Пекинският университет се намира в западен Пекин и се разпростира на територия от 2.66 милиона кв.м. Той е известен държавен университет с високо равнище на преподаването и изследванията за естествени и хуманитарни науки.

Пекинският университет обръща голямо внимание на международните контакти и сътрудничество. Особено след 100-годишнината на създаването на Пекинския университет, международният му авторитет се повишава много и започва нов кръг подем на международните контакти и сътрудничеството. Понастоящем Пекинският университет е установил връзки на сътрудничество със 174 висши училища от 47 страни и райони в света, 63 от тях са в Азия, а 52 от тях са в Европа.

Възпитаниците на Пекинския университет са специалисти с добра подготовка по различни специалности. Те се приемат много добре на конкурси за работни места.

Пекинският университет

Качествено образование и престижна диплома на достъпни цени

Пекинският университет е не само водеща образователна институция, но и научноизследователски център, разположен в столицата на Китай и познат на китайски като Бейда. Той е първият формално основан модерен научноизследователски университет и е първият национален китайски университет. Първоначално е бил създаден като Императорски столичен университет през 1898 г. До 1920 г. университетът се превръща в прогресивен център на университетската мисъл. Днес повечето местни и международни университетски класации поставят университета сред един от най-добрите в Китай. В допълнение университетските сгради и съпровождащият ги кампус могат да се похвалят с изключително красива традиционна китайска архитектура.

Образователното приложение на The Times напоследък отрежда водещо място на Пекинския университет – 14-ти сред най-добрите университети в света за 2006-та, 36-ти за 2007-ма и 50-ти за 2008-ма. Той заема 1-во място сред азиатските университети.

Пекинския университет се състои от 30 колежа и 12 факултета с 93 специалности за бакалавърска и 199 за магистърска степен, както и 173 за докторантски кандидатури.

Понастоящем университетът разполага с 216 научни институции и центрове, включващи два национални инженерни изследователски центъра в 81 ключови за страната дисциплини и 12 лаборатории.

Университетската библиотека разполага с 4.5 милиона книги и е най-голямата в Азия.

Университетът набляга както на научната дейност, така и на обучението на преподавателите по най-високо технологични методи, които да отговарят на бързото темпо на модернизация на страната.
Пекинският университет се стреми да бъде един от водещите в световните класации и поддържа прекрасни отношения с известни американски университети като реализира обмен на преподаватели и студенти.

Кампус

Кампусът на Пекинския университет се намира в бившата Кралска градина и конкурира най-красивите градини в града по гледка, дизайн, исторически сгради и пагоди. Към университета са построени и няколко музея – Музея на Университетската история, Музея на изкуствата и археологията и др.

Пекинският университет е известен с принос си към модерната китайска литература, поезия и изкуство. Той е част от много съвместни научно художествени проекти като Център за изкуство в Източна Азия съвместно с Университета в Чикаго, както и Департаментът по дигитално изкуство и дизайн с ЮНЕСКО. Реализирани са партньорства и със Станфордския университет по лятна програма на американския университет, която се реализира в Пекин. Тази програма окуражава станфордските студенти да се интересуват и да опознават китайския език, история, култура и общество.

Международни студенти

Университетът в Пекин е един от китайските университети с най-много чуждестранни студенти. Всяка година около 2 000 международни студенти се нанасят в специалния кампус предназначен за тях.

Студентите идват от Западна Европа, Северна Америка, Южна Америка, всички части на Азия, Австралия и много африкански страни.

През 2005 г. Пекинският университет подписва споразумение с Корнел Юнивърсити, според което университетът Корнел стартира специалност – Китай и азиатски науки, при която един семестър от обучението задължително се провежда в Пекинския университет. Една година по-късно Пекинският университет въвежда съвместна бакалавърска програма с университета в Йейл. При тази програма отново студентите на Йейл прекарват един семестър в Пекин. Университетът в китайската столица има партньорски отношения и с London School of Economics и Waseda University.

Предлагани програми:

 • Бакалавърска – 4 години
 • Магистратури – 2 и понякога 3 години
 • Докторантура – 4 години

Всяка учебна година се състои от есенен(от септември до януари) и пролетен(от февруари до юни) семестър. През летните месеци се предлагат летни курсове за студентите.

Изисквания за кандидатстване:

Mеждународните студенти, които кандидатстват в университета трябва да владеят китайски език, да притежават – Hanyu shuiping kaoshi, ниво 6 и нагоре. Ако не посещават курсове един или два семестъра преди началото на обучението по съответната програма.

Кандидатите за бакалавърска степен трябва да са между 18 и 30 години с валиден международен паспорт и с диплома за средно образование, или официален документ, който да упоменава кога се очаква кандидатът да завърши средно образование. Справка от оценките и академичните постижения по време на средното образование също е необходима. Документите трябва да са преведени на английски или китайски език. Изисква се попълването и на апликационна форма и прилагането на 3 снимки паспортен формат към нея. Може да ви поискат и допълнителни документи.

Срокът за подаване на документите е до 6-ти март 2010 г. Писмени приемни изпити се провеждат в началото на април, след което издържалите кандидати се канят на интервюта. Темите за изпитите са – хуманитарни науки, физико-химически науки, математика, китайски език и английски език.

Апликационната такса е 8 евро. Регистрационния период е през септември.

Всички чуждестранни студенти трябва задължително да притежават медицинска застраховка при започване на учебната година.

Информация за настаняването може да получите на адрес: www.shaoyuan.com
Такси за обучение – таксите за обучение варират между 2 600 и 4 000 евро на година.

Разходи за живот:

 • Настаняване – около 3 000 евро на година
 • Храна – около 1000 евро на година
 • Транспортни разходи и други – 500 евро на година
Alex Alexi

Снимки на кампуса и общежитията

Видео клипове за университета

Пекински университет / Peking University BEIDA – 北京大学 Пекински университет / Peking University BEIDA – 北京大学 Пекински университет / Peking University BEIDA – 北京大学

Ревюта и оценки (1)

Teodora Peneva
Пекински университет / Peking University BEIDA – 北京大学 6.3

Университетът е прекрасен за изучаване на цял курс обучение със степен - бакалавър, магистър, докторска. Нямам наблюдения върху едногодишни езикови специализации, обикновено не пиремат, а само обучават студенти които ще продължат цялостното си обучение в други специалности в университета. Икономическите специалности са сравнително ОК, ползват се учебници предимно на известни американски университети като MIT, но висшата математика и статистиката задължително са от местни автори. правят се презентации, има дискусии, често идват гости лектори от западни университети, не съвсем суха материя, макар че все пак социалистическа икономика и марксизъм си се учеха по онова време все още. Има три факултета - School of Economics, Guanghua Management School and China China Center of Economic Research, които според нивото на обучение както казват китайците са SOE, Joint Venture, WOFE (wholly-owned foreign enterprise), respectively.

1. Моля, напишете годината, в която сте били приети за обучение в Китай.

2002

2. Моля, напишете годината, в която сте завършили обучението си в Китай.

2005

3. В случай че сте преминали обучение по китайски език, моля, напишете на кое ниво СТЕ ВЛЕЗЛИ в този университет (начално, средно, 'пето от общо осем' и т.н.)

9 от общо 11 без изпит

5. Какви са учебните сгради на университета?

Нови и модерни

6. Какви са стаите в общежитията?

Обикновени

7. Какво е обзавеждането на стаите?

Обикновено

8. Има ли в стаите телевизор?

Не

9. Има ли в стаите хладилник?

Не

10. Разполага ли общежитието с кухненско помещение?

Да – но не е в добро състояние

11. Има ли възможност да се ползва пералня?

Има пералня на всеки етаж – с карта/жетони

12. Има ли възможност за настаняване в единична стая?

Не

13. Общи ли са санитарните помещения (WC, баня)?

Да

14. Санитарните помещения поддържат ли се чисти?

Не мога да преценя

15. Заплаща ли се допълнително за битови сметки?

Не

16. Има ли строг контрол на входа на сградата?

Да – друго

17. Какви възможности има за настаняване на гости?

Няма никакви проблеми в това отношение

18. Как са организирани студентите в общежитията?

Момичетата и момчетата са разделени по етажи/крила/сегменти

19. На какъв език се водят часовете?

На китайски език

20. Разбираем ли е езикът, на който говорят преподавателите?

Да

21. Колко и какви избираеми предмети се предлагат за чуждестранните студенти?

не помня, но не малко

22. Заплаща ли се за посещаване на избираеми предмети?

Не

23. Как е организирана учебната дейност във времето: кога през годината започват занятията, кога завършват, кога е зимната ваканция между семестрите, има ли коледна ваканция за чуждестранните студенти, и кога бихте препоръчали на заминаващите да отпътуват за Китай?

не помня, като другите китайски университети

25. Какъв е обичайният брой на чуждестранните студенти в една група?

По-малък от 10

26. Голям ли е броят на чуждестранните студенти в университета? Моля напишете от кои страни са те.

не, предимно от Щатите, и деца на хора от посолствата, аз учех с 1 колега от Конго

27. Как оценявате административното обслужване, най-вече в Канцеларията за чуждестранни студенти?

Добро

28. Организира ли университетът екскурзии – безплатни или на преференциални цени – за чуждестранните студенти?

Не мога да преценя

30. Какво е оборудването в учебните помещения?

Съвременно

31. За часовете по слушане, използва ли университетът аудиокабинети със звукови уредби и слушалки?

Не мога да преценя

32. Климатизирани ли са учебните зали?

Да – има климатици

33. Как оценявате кампуса на университета?

Хубав и добре поддържан

34. Преобладават ли зелените площи в кампуса на университета?

Да

35. Моля, опишете ситуацията с интернет: има ли в стаите, каква е цената му, какво е качеството на услугата, има ли възможност да се избира измежду повече от един доставчик,какво е Wi-fi покритието в района?

не помня, ние тогава бяхме само в библиотеката, не сме имали компютри и смартфони

36. Близо ли са разположени учебните сгради до общежитията и удобно ли е придвижването между тях?

Да

37. Хубав ли е районът около университета?

Да

39. Как оценявате условията за социализиране и прекарване на свободното време от студентите в и около университета?

Отлично – има много места за такива цели

40. Има ли наблизо до университета заведения за хранене, магазини, здравни заведения и др.?

Има всичко

41. Моля, опишете усповията за спорт в университета: какви съоръжения има в района, какво е качеството им, може ли да се участва в отбори?

басейн, кортове, скала за катерене, езеро за кънки и т.н.

42. Как намирате качеството на храната, която се предлага в столовите на университета?

Отлично

43. Достъпни ли са цените на храната в столовите?

Напълно

44. Предлага ли се в столовата западна храна?

Не мога да преценя

45. Достатъчна ли е стипендията при цените на живота в града?

Градът е скъп – парите от стипендията трудно стигат

46. Моля, споделете каква е екологичната обстановка в града.

Сериозно застрашаваща здравето

47. Пазаруване/шопинг в града

Градът е рай за пазаруване

48. Моля, напишете кои туристически места и забележителности в Пекин и околностите му сте посетили и/или препоръчвате.

повечето, Tangzhesi ми е правил най-силно впечатление

49. Моля, напишете кои места за нощен живот в Пекин сте посетили и/или препоръчвате.

те са вече други

Допълнителна информация: моля, споделете тук друга важна и/или уместна информация, която не е била засегната в горните въпроси. Ако желаете можете да споделете начин за контакт с Вас (телефон, e-mail, Facebook страница и др.), ако сте съгласни потребителите на сайта да ви търсят по въпроси, свързани с университета. (незадължително)

Тук съм писала, като да подчертая, заглавието и всичко жълто е на редакцията: http://spisanie.manager.bg/broi-165/menidzhmant/prepodavateli-razkazvat-vitsove-v-pekinskiya-universitet

Плюсове Не са добавени
Минуси Не са добавени
Добавено: юни 17, 2014 3:20 pm

Добавете Вашата оценка за университета:


Go to top

Молим тези от вас, които вече са живели и са преминали обучение в Китай, да споделят опита си, като попълнят информацията за съответния университет. Предварително благодарим!

ЗАТВОРИ Х