menu

защо чужденците предпочитат да учат в Пекин

Чужденците идват да учат в Пекин


През последните години постоянно расте броят на чужденците, желаещи да учат в Китай. Сега в китайските университети и институти се обучават около 170 000 чужденци от 185 страни и региона, което е три пъти повече, отколкото през 2000 г. Това са данни от Министерството на образованието на КНР. 568 висши учебни заведения имат право да приемат чуждестранни студенти. От 2000 г. насам техният брой се е увеличил с над 20% годишно.

Правителството планира към 2020 г. в страната да се обучават 300 000 чуждестранни студенти, като се предвижда годишно нарастване с 8%. За тази цел Държавният комитет по образованието на КНР отмени всички ограничения за обучение на чуждестранни студенти в страната. Сега вузовете могат самостоятелно да набират кандидати от чужбина, без да искат разрешение или квоти от правителството, а самите чужденци могат да се регистрират директно в тях. Само една година след премахване на това ограничение в около 330 висши учебни заведения в Китай бяха регистрирани 40 хил. чужденци от 154 страни.

По-евтино от Европа

Китайските вузове привличат чужденците не само с качеството на предлаганото обучение, но и с ниските разходи за следване и живот. Това е една от причините повече от половината от студентите да се издържат сами, а не от семействата си. Възможностите за работа са разнообразни – едни дават уроци по английски, други се снимат във филми, а трети съпровождат бизнесмени от чужбина и им помагат при воденето на преговори. Все повече се търсят специалисти с китайски.

Вузовете отпускат стипендии за отлични студенти, както и нисколихвени заеми. Университетите съдействат за намиране на почасова работа на студенти в тежко финансово положение, което прави прекъсването на следването по финансови причини почти изключение. Ключово за китайската правителствена политика в областта на образованието е и механизмът, посредство който висшистите се подпомагат и при избора на работа след дипломирането си.

Таксата за обучение за една година в един от най-престижните китайски университети „Фудан“ в Шанхай, в зависимост от факултета, е между $2870 и $3250 (без разходите за живот). В повечето шанхайски вузове таксата не надхвърля $2000 на година. Още по-евтино е да се учи в провинциите. Година обучение в Яншанския университет, разположен на 250 км от Пекин на брега на Жълто море, е само $1800. Към тази сума трябва да се добавят още $2-$3 на ден за общежитие, но е възможно да се намери и по-евтина квартира извън кампуса.

Ценовото лидерство на Китай в сравнение с традиционните образователни центрове е очевидно. По данни на информационния център Admission Global, година обучение в британски университет струва на чужденците между $24 000 и $28 000, а в по-малко престижните американски колежи и университети – от $6000 до $19 000 на година (в престижните – до $30 000). И това са само таксите за обучение, без да се вземат предвид разходите за живот, които в Щатите се колебаят между $700 и $1000 на месец.

Коментарите са затворени.

Go to top

Молим тези от вас, които вече са живели и са преминали обучение в Китай, да споделят опита си, като попълнят информацията за съответния университет. Предварително благодарим!

ЗАТВОРИ Х